Villis vs. takki

Villis vs. takki

Heippa, 

kesä alkaa olemaan puolessa välissä tai ehkä parhaimmillaan, sillä oma lomani on vasta edessä! Odotan sitä kovasti, koska silloin on taas enemmän aikaa puuhailla Päivillan juttuja. Tämän kesän tavoitteenani on kokeilla kasvivärjäystä sillain oikeasti pihalla padassa keitellen. Saa nähdä mitä siitä tulee vai tuleeko :) Postailen siitä sitten myöhemmin. 

Se, mitä minulla nyt oli mielessäni, oli tehdä pientä vertailua villiksen ja takin välillä. Villan ylivoimaisista ominaisuuksista olen jo jutustellutkin, aikaisemmassa blogissa ja somen julkaisuissa useastikin. Nyt lähestyn asiaa hiukan toisesta näkökulmasta ja otan vertailuun eurot. Haluan todistaa, että pitkässä juoksussa arvokkaaksi koettu villapaita, aito käsinneulottu villapaita, tulee edullisemmaksi. 

Mittatilaustyönä valmistetun villiksen hinta muodostuu laadukkaasta materiaalista, suunnittelutyöstä, silmukat täytyy laskea jokaiselle asiakkaalle aina erikseen, vaikka kaarrokkeen malli olisikin jo olemassa. Lisäksi hintaan sisältyy työ. Villiksen neulomiseen menee aikaa noin 30 h, jos kaikki menee hyvin. Lisäksi yrittäjänä tulee maksaa tulovero ja tilittää alvit. Vakuutuksia ym. kuluja unohtamatta. Mittatilauksena valmistetun villiksen hinta tänään on 380 euroa. 

Keskiverto goretex takki maksaa keskivertokaupassa noin 100 euroa. Eli liki neljännes villiksen hinnasta. Ymmärrän, että se on houkutteleva vaihtoehto. Etenkin, kun ulkoillessa on totuttu vetämään ylle goretexia sen säänkestävyyden vuoksi. 

Oletko ajatellut, että goretex takkeja kuitenkin joutuu ostamaan aika ajoin uusia? Ne kuluu, vetoketjut rikkoutuu (okei, ne voi korjauttaa, mutta moni ei ehkä viitsi), vedenpitävyys heikkenee, muoti vaihtuu, takki jää pieneksi, takki tahraantuu eikä lähde puhtaaksi, tekee mieli uutta takkia seuraavalle kaudelle ja mitä ikinä syitä löytyykään, niin aika ajoin takki uusitaan. Jos ei joka vuosi, niin joidenkin vuosien välein. 

Miten toimii hyvin 100% villasta neulottu villis. Kaikista sääolosuhteiden kohtaamisista huolimatta, se ei menetä parhaita ominaisuuksiaan. Se muotoutuu vartalolle, joten vartalon muotojen eläessä villis elää mukana. Villis kestää aikaa. Toki villiskin voi kulua kyynärpäistä puhki, mutta sen voi toimittaa korjattavaksi, jos itse ei pysty parsimaan. Villis pysyy oikein hoidettuna hyvänä vuosikausia, jopa kymmeniä. Villis kestää sukupolvelta toiselle. 

Villiksen hankintakustannukset tulee säästettyä muutamassa vuodessa, kun ei tarvitse ostaa uusia goretexeja tai fleecejä, eikä muitakaan muovia sisältäviä pusakoita. 

Mutta mitä muuta säästät? Takkeja ja pusakoita täytyy pestä vähän väliä. Hikoillessa ne imevät hajut itseensä ja tahrat lähtevät vain pesemällä. Pahimmassa tapauksessa peset näitä joka käytön jälkeen tai ainakin useita kertoja vuoden aikana. Käytät goretex takin ehkä pesulassa toivoen, ettei vedenpitävyys kärsi. Tiesitkö, että yhden pyykkikoneellisen pesu kotona maksaa noin 20 senttiä? Jos peset takin viisi kertaa vuodessa, se maksaa sinulle euron. Jos peset fleecen tain muun pusakan joka viikko, maksaa se reilut 10 e vuodessa. Jos ulkoilet paljon ja pusakat menevät viidesti viikossa pesuun, tulee pesulle hintaa jo noin 50 euroa vuodessa. 

Sen sijaan villistä sinun ei tarvitse pestä koskaan. Siis ei koskaan. Tuuletus riittää poistamaan kainaloon kertyneet hajuhaitat. Voit jättää sen siis huoletta ulos tuulettumaan reippailun jälkeen. Pintaan kertynyt kosteus kuivaa ja hajut häviävät. Talvella villis tykkää erityisesti pakkasessa tuulettamisesta ja lumihangessa köllöttelystä. Ja mitäpä tahrat, ne haalistuvat auringonvalon vaikutuksesta. Jos kuitenkin onnistut saamaan vaikka hevosen vihreät myslit syliisi, niin hellä käsinpesu riittää puhdistamaan tällaiset isommat tahrat. Eli käytännössä säästät vettä, pesuainetta ja sähköä. Ja lisäksi luonto kiittää suurin sydämin! 

Lyhyellä matikalla pelkästään pesun tarpeettomuudella säästät parhaimmillaan villiksen hinnan neljässä vuodessa. Sinulla on edelleen ihana aito villis. Takkeja ja pusakoita käyttävä on saattanut joutua uusimaan ne jo kertaalleen. Fleecet ehkä jo usemmankin kerran. 

Joku saattaa nyt ajatella, että eihän Suomen säässä pärjää pelkällä villapaidalla. No se saattaa pitää osittain paikkaansa, sillä saatat tarvita kaksi tai kolme villistä, etenkin jos ulkoilet ja reippailet säässä kuin säässä. Viime talvi oli joissakin kohdin täällä meillä suht etelässä melko kylmä. Joinakin päivinä liki -30 astetta pakkasta lumipyryllä höystettynä. Koska hevoset tarvitsevat hoitoa ja liikuntaa joka päivä, niin tallille oli lähdettävä. Päällä minulla oli merinovillainen aluspaita, Lettlopista neulottu villis ja sen päällä Alafosslopista neulottu villis, jossa oli korkea kaulus. Päässä suomalaisen lampaan hahtuvalangasta neulottu pipo. Hyvin tarkeni, jopa erinomaisesti! Suositettelen kokeilemaan rohkeasti! 

Lopputulemana väitän siis, että valitsemalla laadukkaan ja ehdottomasti 100% villasta neulotun villiksen, säästät pitkässä juoksussa selvää rahaa, sekä luontoa! Valitettavasti moni ei ajattele, että keinokuiduista tehdyt vaatteet kuten goretex ja fleece sisältävät muovia. Eivätkä ne pärjää ominaisuuksiltaan villalle ikinä. Niin se on.

Kommentit