Kerron teille seuraavaksi, miten itse viimeistelen villikset ja muutkin villalangasta neulomani asusteet. Lankoina käytän yleensä rouheampia karstalankoja kuten islantilaiset Lettlopi ja Alalfosslopi sekä hyvin usein myös omia Päivillanka -valikoiman ohuempaa ja paksumpaa karstalankaa. Helposti huopuvien tai venyviksi todettujen lankojen kanssa olisin hyvin varovainen. Niistä muutama sananen lopuksi.
Aluksi haluan todeta sen, että viimeistelypesun tavoite on asetella villis kuosiinsa. Ei itse peseminen eikä villiksen pehmentäminen. Joskin se yleensä on osa lopputulosta.
Jos kaipaa pehmeää lopputulosta, niin se on kätevintä ottaa huomioon jo lankavalintaa tehdessä. Tarjolla on hyvin paljon pehmeitä villalankoja, joilla voi korvata ohjeessa mainitun rouheamman langan. Onnelia voin suositella lämpimästi sinulle, joka haluat villikseltä ehdotonta pehmeyttä!
Peseminen ei mielestäni ole edes tarpeellista, vaikka netin keskusteluista sellaisen kuvan todella helposti saa. Värjätyistä langoista saattaa aina lähteä hieman väriä, se ei ole kuitenkaan likaa. Lampaanvillaisista langoista lähtee myös ihanat lanoliinit pois, jos niitä pesee turhan tarkasti. Sen vuoksi en oikeastaan haluaisi puhua villapaidan pesemisestä vaan viimeistelystä, jossa apuna käytetään puhdasta vettä.
Ja tähän kohtaan haluan vielä todeta, että pesukonetta ei tarvita. Ei villaohjelmaa eikä rumpukuivausta. En kehota ketään ottamaan sitä riskiä, että villapaita huopuu ja kutistuu pesukoneen käsittelyssä. Varmasti joku teistä on onnistunut pesukoneen kanssa ja voi halutessaan tehdä niin jatkossakin. Päivillan tapa se ei kuitenkaan ole.
Villiksen viimeistely on hyvin yksinkertaista, etkä tarvitse siihen erityisiä aineita, kuten villanpesu- tai hoitoaineita tai etikkaa. Puhdas vesi on täysin riittävä. Viimeistely on kätevintä tehdä pesuhuoneen lattialla ja se vie sinulta noin 10 minuuttia aikaa. Jos sitäkään. Tavoite on saada villis asettumaan kuosiinsa ja neulos sekä kaarrokkeen kuvio tasaiseksi. Märkää villistä voi vielä venytellä ja asetella oikeisiin mittoihinsa.
Tee näin:
* asettele villis lattialle ja suihkuttele märäksi
* taputtele resorit ja kaarroke tasaiseksi
* taittele paketiksi ja painele liika vesi pois
* siirrä paikkaan, johon voit levittää villiksen kuivumaan
(lattialle, saunan lauteille tai muulle tasaiselle alustalle)
* avaa paketti ja asettele villis mittoihinsa
(käytä apuna tarvittaessa mittanauhaa)
* anna kuivua
Villiksen kuivuminen ottaa oman aikansa. Kokemukseni mukaan pari päivää. Joskus vauhditan kuivumista kääntämällä villiksen ympäri ja toisinaan, kun se on enää vähän kostea, nostan villiksen ulos kuivumaan. No, näin teen lähinnä lämpimän sään aikaan.
Viimeistely on tärkeä osa villiksen valmistumista ja joka kerta havahdun siihen, miten kauniilta tasaiseksi viimeistelty villis ja sen kaarroke näyttää! Kuivumiselle kannattaa antaa oma aikansa.
Lopuksi voit kiinnittää villikseen ompelumerkin antamaan viimeisen, kauniin silauksen tekemällesi työlle!
Ne hahtuvalangat ja muut hankalammat helposti venyvät langat..... Päivillan valikoimasta olisin hieman varovaisempi Onnelin ja Muhkun kanssa. Tähän varovaisten kategoriaan lisään myös muut helposti huopuvat tai venyväksi koetut langat, kuten merinot ja puuvillat. Toimi muuten kuten edellä, mutta asettele villis pyyhkeen päälle tasaiselle alustalle, kostuta suihkepullolla (puhtaalla vedellä), taputtele/painele/silittele käsin, asettele mittoihinsa ja anna kuivua. Yritä välttää siirtelyä.
Miten sinä viimeistelet villiksen? Kuulen mielelläni muitakin keinoja, jos ne eivät sisällä pesukonetta :)