Olin jo vuosi sitten päättänyt, että ensi kesänä eli tänä kesänä vuonna 2022 ryhdyn opettelemaan kasvivärjäystä. Toiveena ja unelmana oli saada aikaiseksi omin käsin värjättyä Päivillankaa ilman teollisia väriaineita. Koska suomalaisuus, kotimaisuus, luonto ja ekologisuus ovat Päivillan sydäntä lähellä, oli luontevaa valita väriaineet kasveista ja muista luonnon antimista. Puhun kasvi- ja luonnonväreistä, koska värilähteinä on muutakin kuin kasveja. Esimerkiksi sienet eivät kuulu kasveihin, vaan muodostavat ihan oman eliökuntansa.
Sanoista ja ajatuksista tekoihin. Hommasin muutaman ison kattilan, keittolevyt sekä värinlähteitä. Metsästä hain samettijalkoja, helposti tunnistettavia, melko isoja sieniä. Ovat kuulemma värjäreille suorastaan aarteita! No niitä tästä lähettyviltä löytyi ihan mukavasti. Ja koska halusin päästä mahdollisimman pian värjäyspuuhiin ja havainnoin sieniretkilläni, että sopivia kasveja ei tästä lähistöltä löytynyt kovin suuria määriä, tilasin Tetri Desing -verkkokaupasta viljeltyjä luonnonvärejä. Halusin sellaisia väriaineita, jotka tutkitusti myös pitävät värit ajan kuluessa. Luotin alan ammattilaisen Anna-Karoliina Tetrin kirjoittamien kirjojen ohjeisiin ja hänen blogien vinkkeihin.
Värjääminen ei ole mitään kovin vaikeaa puuhaa. Aikaa vievää kyllä. On monen monta vaihetta, jotka pitää tehdä ja siis muutamalla 15 litran kattilalla ei kovin montaa 100g lankavyyhteä värjätä kerralla. Piti siis varata aikaa runsaasti eri vaiheisiin useammalle perättäiselle päivälle. Haastavaa tällaiselle hätähousulle, kuten minä! Kun pitäisi olla saman tien valmista. Oikeastaan aika mainio tapa harjoitella kärsivällisyyttä.
Puretus, liemien keitto, värjäys, huuhtelu. Siinä oikeastaan pääkohdat. Jokaiseen menee tunteja. Ja koska villalanka ei siedä äkillisiä lämpötilan vaihteluita, niin ensin piti kuumentaa hitaasti ja sitten taas jäähdyttää hitaasti. Mutta mikä lopputulos! Olen aivan äimänkäkenä, miten luonnonsävyinen Päivillanka saikaan uusia ihania sävyjä ja lopulta melko yksinkertaisesti! Parhaimmillaan yhdestä väriliemestä tuli kolmea eri väriä, kolmella eri keittokerralla.
Nyt ei kannata kuitenkaan ymmärtää väärin. Että kasvivärjäys olisi helppoa. Toimenpiteet ovat helppoja, joskin aikaa vieviä. Mutta koska kasvit ja sienet ova samankin lajin sisällä ykslöitä, nuorempia ja vanhempia, kerätty eri aikaan, on ollut kuivaa tai sateista, keittoliemen pH vaihtelee syystä tai toisesta tai kuun asento on pari astetta vinkkelissä... tuntuu siltä että lankaan lopulta jäävä väri on aina yllätys! Ja fakta on, ettei Päivillan koekeittiöstä synny ainakaan toistaiseksi kahdella eri keittokerralla täsmälleen samaa sävyä, vaikka resepti sinällään olisi sama. Värierät ovat siis pieniä ja erittäin uniikkeja!
No mitä olen saanut aikaan. Olisin halunnut samettijalasta ruskeaa väriä. Sain vaaleaa oliivinvihreää. Lankana oli luonnonvaalea Päivillanka. Keittelin runsaammasta samettijalkasaaliista uuden liemen ja värjäsin sillä keskiharmaata Päivillankaa. Lopputulos oli tumma sammalenvihreä. Olin odottanut edelleen sitä ruskeaa. Ehkä jokin meni pieleen siinä, kun yritin välttää violettia sävyä, jota lukemani mukaan myös samettijalasta on saatu aikaiseksi. Jospa ruskea sävy onnistuu sitten joskus, kun saan taas haettua samettijalkoja riittävästi metsästä.
Mielestäni onnistuneimmat sävyt sain kokenillista. Kokenilli on itseasiassa eläinperäinen väripigmentti, jota viikunakaktuksella elävästä kilpikirvasta. Tämä on syy, miksi puhun kasvi- ja luonnonväreistä. Kokenilli on lyhyen kokemukseni mukaan todella voimakas ja paljon väriä antava väriaine. Lopputuloksena sain upeaa fuksiaa, pinkkiä ja vaaleanpunaista. Kaikki samasta liemestä, kolmella eri keittokerralla. Luonnonvaalea Päivillanka oli esipuretettu alunalla ja viinikivellä.
Ennen keittovärjäyksiä tutustuin todella helppoon purkkivärjäykseen. Se on hauskaa puuhaa, mutta vie aikaa viikkoja. Mitä kauemmin lanka on purkissa värjäytymässä, sitä muhevampi sävy. Purkkivärjäyksessä väriaineet on helppo kerätä omasta keittiöstä. Sipulin kuoret antavat keltaisen ja virheän sävyjä. Veriappelsiinin kuorista sain luonnonvaaleaan Päivillankaan ihanan suloista vaaleaa keltaista. Sellaista vauvan neuleisiin täydellistä vaalean keltaista! Avocadon kuorista tuli haaleaa, hiukan vaaleanpunaiseen vivahtavaa sävyä. Kahvinpuruja käytin myös ja siitä tuli kiva liukuvärjätty kelta-rusehtava sävy. Nyt purkissa on tekeillä luonnonvaalea Päivillanka muutaman verihelttaseitikin kanssa. Sienisaalis oli niin pieni, että päätin lykätä sienet purkkiin. Saavat olla siellä yhteensä viisi viikkoa. Jotain ihanaa punaista sieltä näyttäisi tulevan!
Päivillanka, suomalaisen lampaan villasta kehrätty lanka on Päivillan ylpeys! Se on läheisellä tilalla kasvavien lampaiden villasta kehrätty ja olen useasti käynyt näitä lampaita tapaamassa. Ihania persoonallisia tyyppejä! Päivillanka on 100% kotimaassa tuotettu ja hankkiessasi sitä, rahat jäävät Suomeen. Tilalle, kehräämöön, kuljetusyrityksille ja pieni osa Päivillalle, pienyrittäjälle. Päivillankaa on saatavilla lampaiden luonnonsävyissä sekä Päivillan omin käsin värjääminä kasvi- ja luonnonväreillä. Ja se mikä on varmaa, niin uusia sävyjä putkahtaa verkkokauppaan jatkossakin! Värjääminen on kiehtovaa puuhaa, jota jokainen pystyy kokeilemaan ainakin purkkivärjäyksen muodossa omassa kodissaan! Luonnonsävyinen Päivillanka on siihen erinomainen materiaali!
Tervetuloa puodin puolelle!
Päivillanka - luonnonsävyt (vyyhti 100g)
Päivillanka - käsinvärjätty 50g MINI kakku
Kuvassa kokenillilla värjätty luonnonvaalea Päivillanka. Kolme keitosta samasta liemestä tuotti kolme erisävyä.