Miksi villa?

Miksi villa?

En vain keksi syytä, miksi ei? Villa vaan on. Paras. Ei yhtään enempää eikä vähempää. 

Viime vuosina on puhuttu paljon ilmastonmuutoksesta, luonnonsuojelun tärkeydestä ja kauhisteltu kasvavia muovivuoria. Kierrätyksellä tehdään paljon hyvää ja se on hienoa. Mutta mitä jos ei tarvitsisi kierrättää ihan kaikkea, ainakaan ihan heti ostotapahtuman jälkeen. Eikä vielä vuodenkaan päästä, eikä kahden tai viiden. Olisiko se jo ystävän teko luonnolle? Mielestäni olisi. Villavaate onkin sijoitus vuosiksi eteenpäin! Ja varsin ekologinen valinta monestakin syystä. Seuraavassa muutama. Myöhemmissä tarinoissa kerron lisää. 

Villa onkin siitä niin mainio ja paras materiaali, että se kestää aikaa ja vain paranee käytössä. Villavaate muotoutuu vartalolle sopivaksi, se lämmittää, hengittää ja viilentää. Usko pois, se pitää vielä sateenkin loitolla ja ilman, että villis on vuorattu muovilla, jota myös muuten goretex on. 

Tiesitkö, että villa sitoo itseensä kosteutta jopa 30% kuivapainostaan? Se on syy siihen, miksi villapaita toimii myös sateella. Kosteus jää villaan ja sen vuoksi villis tuntuu kuivalta ihoa vasten. Eikä vain sateella, vaan myös silloin, kun iho hikoilee liikkuessa. 

Villis hengittää, nostaa hien pois iholta villiksen pinnalle. Ja kas, iho on kuiva eikä olo ole ollenkaan niin tukala verrattuna siihen, että päällä olisi muovia sisältävä fleece, goretex -takki tai täysin kuminen tai muovinen sadetakki. 

Villa myös eristää lämpöä tehokkaasti. Villan kuidussa on pienen pieniä taskuja, jotka muodostavat lämmittävän ilmakerroksen villiksen sisälle ihoa vasten. Oletko seurannut talvella hevosia tai vaikkapa koiria lumipyryssä? Lumi kerrostuu ikään kuin kuoreksi niiden karvapeitteen päälle. Eläimen alusvilla toimii silloin oikein ja lämmittää heppaa tai koiraa. Ne saattavat vaikuttaa hurjan näköisiltä, mutta ovat todellisuudessa onnellisia ja nauttivat lämmittävästä alusvillan täyteisestä karvapeitteestään ilman, että loimet hiertävät ja painavat karvat lyttyyn. 

Tarkkailepa omaa villistäsi seuraavan kerran kun ulkoilet. Alle säästä riippuen merinovillainen aluspaita tai kaksi, paukkupakkasilla vielä toinen villapaita. Et tarvitse välitakkeja, tuulitakkeja, kevyttoppareita tai muitakaan muoveja. Villa on ja lämmittää, usko pois ja uskalla kokeilla! 

Päivilla


Kommentit